20 augusti, 628 år av förtryck

Visbypirater tar själfetman till en ny nivå

Turistindustrin har länge haft ett ensidigt fokus på konsumentens njutning. Symtomatiskt är hur en åkbandsinnehavare hos ett välrenommerat aktiebolag vecka 33 skriver följande på sin officiella kommunikationskanal: ”Tack Medeltidsveckan 2022 för alla möten, tidsresor och underbara upplevelser!”

Men måste verkligen alla möten vara en otrolig upplevelse? För bara tolv år sedan spelades den kontroversiella videon till ”De gamle i havet” in, tänkt som en civilisationskritik riktad emot allt detta njutningsfokus. Semestern kan inte alltid vara en backanal. Precis som nu så trodde vi då att världen skulle bli en bättre plats om fler människor tog båten över till Fårö och fick uppleva det avgrundsdjupa vansinne som härskar där. En galenskap som en dag hotar att sprida sig via Vägverkets färjor till Parkförvaltningens mopeder för att till slut förinta oss alla.

På Fårö verkade den kände regissören Ingmar Bergman. Officiellt fick detta ett slut när han avled nära en färist 30 juli 613 år av förtryck. Men hur vet vi att historien inte ljuger? En teori tyder på att han lurade döden och lever där ännu, men nu i form av en gengångare. I så fall kan Visbypirater ha utfört en ritual för tolv år sedan som frammanat honom, innan vi tryckte på record. Och då kan det mycket väl ha varit Ingmar Bergman som regisserat ”De gamle i havet”.

Ibland måste man öppna ögonen för historien, även om det gör ont. Du kan inte må bra alla gånger. Men alla vill inte att era ögon ska se detta. Skivbolaget vägrade klippa klart och släppa videon. Så kan en mer sublim censur se ut. I de blindas rike är den enögde kung.

628 åf har dock det folkliga trycket mot vårat skivbolag blivit för stort. Äntligen har vi tvingat dem att släppa allt (så när som på femton sekunder nakenfest som ännu är censurerad).
Vi älskar alla våra fans. Det här är till er! Se ”De gamle i havet (Det andra inseglet)” här nedanför. Men tänk på att det kan vara bra att ha en vuxen eller kompis att hålla i handen, det kan stundtals vara ganska otäcka bilder i videon.