Biografi

"Vi är bara ett gäng nyrakade pirater som lyckades, lyckades väldigt mycket."

Bombi

Visbypirater är det viktigaste som hänt hiphopscenen, punkt. Bandet har under sin korta livstid tagit hiphopen till nya dimensioner – de sju haven. Kaptenen, Dunderskägg och Bombis injektion av saltvatten och verbala bredsidor är vad den lätt stagnerade genren väntat på i ett decenium.

Om det bara hade handlat om musik hade bandets betydelse kunnat avfärdas som en sötvattensföreteelse – men så är inte fallet. Visbypirater leder en kulturell revolution som inkluderar nya ideer om politik, religion, sex och mode.

Gruppens första inspelning från 2005 smälte all konkurens som en glödgad kanonkula, Piratfobi utnämndes till årets låt av en enig Medeltidsvecka. Medeltida trummare och gycklare sågs stappla bittert gråtande fram genom Visbynatten. Piraternas triumf var en kölhalning av tsunamimått.

2006 tog triumfen flera sjömil längre. Anatomiskt korrekte haren och Bikt i Visby katolska kyrka hyllades som genidrag av såväl pirat-wannabes, knäckta Preussare och bittra Landsknechtar.

Men Visbypirater är ödmjuka; våra svarta pirathjärtan har plats för er alla, till och med den Anatomiskt korrekte haren.

2009

Håller upp skölden

4 Sveriges radio

"Det är lite konstigt, men det är inte dumt. Alltså, det är väldigt avancerat, men det är väldigt genomtänkt. (...) Det var mycket, mycket underligt. Jag tror att jag kanske skulle vilja bli en pirat."

P3 Kultur

2008

Står i konstiga vinklar

Ett överstryket kyskhetsbälte

"Denna piratförening verkar hålla på med nån sorts sexklubb. (...) Det verkar som att ni accepterar prostitution där vuxna männiksor prostitueras. Det verkar utifrån ert debatt inlägg (sic!) som att ni inte ser sexindustrin och sexturismen som ett problem. Där återfinns den största skillnaden i våra uppfattningar (...) Jag accepterar inte någon prostitution."

Liv Öberg Nilsson — assistent i EU-parlamentet och bloggare 5 oeisspeis

"Jag har inte heller något feministiskt perspektiv på att stå i konstiga vinklar, eftersom jag försöker anlägga ett vetenskapligt, akademiskt synsätt och anser att ideologier inte platsar inom det kriteriet. Min koppling till Visby pirater är dessutom lika obegriplig för mig, men jag misstänker att de varit på någon av mina stadsvandringar på sommaren i Visby."

Dick Wase — historiker och inte alls intresserad av konstiga vinklar

2007

Medeltidsveckan byter namn

4,5 gycklare

"Vi knäfaller. VP kan bränna och ordgyckla grymmare och snyggare än vi någonsin kommer i närheten av. Det är som alltid en ära att få bevittna riktiga artister."

Trippelbröderna, gycklargruppen Trix 5 röda gubbar

"Min arrogant uttalade skepsis till dem som står bakom mig kommer än en gång på skam. All min inspiration kommer från detta alster, ni är mina hjältar."

Visbys längsta trubadur

2006

Olla flaggan om du är pirat

5 hyvlar

"En unik upplevelse som påminner mig om när jag hade hela mitt rektum fullt med plywood - en oöverträffad och mästerlig bedrift!"

Kapten Kroksabel, Flaskposten 5 preussiska vapensköldar

"Jag fattar ju att den här 'Anatomiskt korrekte haren' är en praktförolämpning mot oss Preussare, men faktum är att jag älskar Visby pirater och det är inte bara för att de är snyggare och mer sexuellt framgångsrika än oss - de styr verkligen upp vår lilla krog när de kommmer förbi."

Preussiska Gardetisten

2005

Guds vänner och hela världens fiender

5 rattar

"En genialt slagkraftig bredsida!"

Söderhavsbuckanjären 4,5 hyvlar

"4,5 Hyvlar av 5 möjliga, en rakad triumf - om den bara varit längre."

Kapten Kroksabel, Flaskposten En överstruken knecht

"En vidrig blandning av skörlevnad och för små hattar, en orgie i osmakligheter och vulgäriteter. Att de här 'piraterna' försöker passera som Medeltida är skandalöst! (...) För finsmakaren av 1200-tals- ballader om talgunderkläder är det här ett hån."

Visby Landsknechten