19 augusti, 615 år av förtryck

Poppirater och sjörövarklassföraktet

[En ny kommuniké från DFP]

Den Frihetliga Piratrörelsen mobiliserade stort till årets tornvandring, för första gången var det över 100 pirater som hörsammade maningen. Inte saknade vi skäl att vara arga. Utvisade kamrater hindras från att delta på medeltidsveckan, Norderstrands camping gentrifierat från piratcamping till bratsbungalovs, med mera, med mera. I år hade medeltidsveckan till och med fräckheten att arrangera en egen historierevisionistisk ”motdemonstration” till tornvandringen som gick spegelvänt runt muren med målet att den skulle krocka vid halvlek, när vi ändå är för fulla för att kunna bjuda adekvat motstånd. En medveten provokation!

Alla var dock inte lika upprörda. I utkanten av piratblocket gick företrädare för det etablerade kommersiella pirathiphopbandet Visbypirater som hela tiden försökte dämpa upprördheten. Man pratade om det faktum att medeltidsveckan tvingats ta in piratföredrag i det officiella pogrammet som en ”klar förbättring och tydlig vilja att reformera bort förtrycket gradvis”. Pirater uppmanades även att visa en städad tornvandring för att ”allt måste se bra ut i P3 Kultur”.

Kampandan höjs dock då ett kommando ur DFP tar sig upp i ett torn och hissar ut flaggan inför hela tåget! Slagorden skallar: Vi har haft sex – vi har haft sex – vi har haft sexhundrafemton år av förtryck!

Vid Norderport försöker polisen genom dialog förmå tåget att sluta dricka. Trots massiv repression viker inte en enda deltagare en droppe åt deras nästa personalfest. Efter att polisen drivits på flykten, under massmilitanta former, får det salongsfähiga hiphopbandet allt svårare att förklara situationen för P3 Kulturs oroliga reporter. Nu riktas ilskan samlat mot förtryckets största symbol, ringmuren, och flaskor börjar vina mot det som stänger oss ute från staden under rop som ”vi skulle ju få leva här?”.

Det som händer nu är närmast obegripligt. En känd profil inom Visbypirater ställer sig upp och håller ett spontant tal för hela tåget. Han menar att tornvandringen inte är riktat mot förtrycket utan ska ses som en ”folkfest”. ”Ha kul, prata med dina vänner, umgås, lyssna på tal och musik, men kasta inte flaskor, det förstör för oss alla”. ”Polisen var faktiskt schysst mot oss, vi måste förstå deras situation också, nu fortsätter vi fredligt och städat”.

Men skörlevnad är inget mode – ingen ball och trendig grej – för de flesta är det en livsnödvändighet! Under resten av marschen attackerades ringmuren återigen med flaskor vid minst två tillfällen. Ingen wannabe-piratpoet kan hindra sjörövarklassens klasshat, för det är bara en reaktion på 615 år av förtryck! Medeltidsveckan valde att upplösa sin ”motdemonstration” i god tid innan Österport – ett klokt val.

dfps_hamnarbetare.jpg

DFP:s grova hamnarbetare gör sig redo att gå lös på inkvisitionens små spädgrisar

Under lördagen fick medeltidsveckan ovälkommet besök av en större grupp nyinkvisitorer. Tre aktivister från DFP försökte på Lilla Torget storma sju nyinkvisitorer, men tvingades dra sig tillbaka då inkvisitorerna drog spikklubbor och luktsalt mot de kroksabellösa piraterna. Snabbt mobiliserar DFP ihop en större grupp aktivister och sympatisörer på torget, men tyvärr har inkvisitorerna redan gett sig av.

Det visar sig senare att dom har begett sig till medeltidsmarknaden för att dela ut pergament. Där blir dom dock omedelbart omhändertagna och utkastade av aktivister ur vår systerorganisation Den Frihetliga Knechtrörelsen – DFK. Inkvisitorer är inte populära på ön denna vecka – vi minns hur det gick Visby 1999 och trodde att ni gjorde det också!

Andra glädjande aktioner denna vecka var syskonorganisationen Den Frihetliga Preusarrörelsens (DFPr) ockupation av en grotta, där man erbjuder gratis boende som alternativ till att betala för sig. Stor respekt till alla våra kämpande kamrater!