10 augusti, 619 år av förtryck

Piratveckan fyller år samma år i år

Visbypirater – Lilla skivan

Ända sedan Vitaliebröderna landsteg i Visby under piratveckan 1394 har man med alkemins hjälp försökt göra piratskivorna mindre och mer hanterliga. På Störtebekers tid var hiphopskivor troligtvis runt två meter i diameter, och krävde en besättning på fyra man för att spelas upp i rätt hastighet. Men som vi alla vet dundrar historien fram med taktfasta steg, och sedan många år har Visbypiraters sedvanliga årsskiva lanserats på vanligt cd-format.

Under det gångna året har vi dock fått många indikationer på att pirater är trångbodda och sällan bär medeltida njurväskor, och Visbypirater-skivan har snarare kommit att bli en olägenhet och en besvärlighet att bära runt på.

Inte längre. Vi lyssnade på er och plockade fram lilla sågen och gjorde skivan 60% mindre, så att den nu passar i vilka brokor som helst. Du kan till och med stoppa den i hatten. En vetenskapens seger!

Som många av er säkert också noterat var detta år ett speciellt år – det var nämligen året då både Piratveckan och dess modernare lillebror Medeltidsveckan fyllde år samma år – en händelse som oftast annars bara inträffar var fjärde år. Detta firande är vi och alla ni precis hemkomna ifrån, men för er som beivrades och inte kunde uppleva skivan i dess rätta medium på en skränig högtalare på piratkullen lanserar vi den nu i digitalt format här. Varsågod att avnjuta Lilla skivan!